banner adv
Coreea de Nord "pregatita pentru atac nuclear" pe fondul spectacolului de forta - externe

Coreea de Nord "pregatita pentru atac nuclear" pe fondul spectacolului de forta

Coreea de Nord a avertizat SUA să nu ia măsuri provocatoare în regiune, spunând că este „gata de a lovi din nou cu atacuri nucleare“.

Comentariile au venit de la Coreea de Nord care au marcat 105 ani de la nașterea președintelui său fondator, Kim Il-sung.

O paradă uriașă la Phenian a avut loc pe fondul speculațiilor actuale precum ca, liderul Kim Jong-un ar putea comanda un nou test nuclear.

Spectacolul de afisare a puteri vine pe fondul tensiunilor la care un portavion american se afla in regiune, unde Choe Ryong-AEE, considerat a fi al doilea cel mai puternic oficial al țării a declarat: "Suntem pregătiți să răspundem la un război cu un război total“ „Suntem gata pentru a lovi din nou cu atacuri nucleare la propriul nostru stil împotriva oricăror atacuri nucleare“, a spus el.

Parada militara la Phenian este prezentata de trupe militare in pas de defilare marsaluind prin Piața Principală Kim Il-sung Phenian pentru „Ziua Soarelui“ Festivitățile.

Kim Jong-un a salutat garda de onoare și a luat locul lui pe podium pentru a urmari parada. Uneori el a apărut relaxat și a râs cu aghiotanții.

Militarii au continuat să vină, în formație perfectă, până când în cele din urmă se profilează la vedere în spatele lor armamentul greu. Acesta a inclus componentele nou create in programul de arme nucleare, rachete gigant de pe lansatoare mobile, zgomotul motoarelor in competitie cu muzica si pasul de defilare.

In cele din urma, pentru parada a fost o mobilizare totala, menita sa inspire teama si groaza care a durat aproximativ doua ore.

Pe cer s-au observat defilarea a 105 avioane.

Multi analisti sunt ingrijorati la faptul ca Nord Coreea este cat mai aproape de un arsenal nuclear, iar parada de astazi sambata a fost o oportunitate pentru Liderul Suprem Kim Jong-un sa prezinte capacitatile militare actuale ale coreei de Nord.

Expus pentru prima dată, a fost ceea ce părea a fi Pukkuksong - rachete balistice care pot fi lansate de pe submarine (SLBMs), care au o raza de actiune de peste 1000 Km.

Analistii experti in arme au declarat ca, de asemenea pare a fi doua noi tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), dar este neclar daca s-au facut teste, iar scopul lor este de a monta focoase nucleare.

Nord Coreeni au facut deja cinci teste nucleare, dar acestia au sustinut ca au miniaturizat focoasele nucleare.

Ieri, vineri, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi a avertizat că „un conflict ar putea izbucni în orice moment“, adăugând că în cazul în care ar avea loc un războiul ar putea exista nici un câștigător.

Totusi, se pare ca, spre deosebire de paradele anterioare ale Phenianului acolo nu au fost reprezentanti oficiali chinezi prezenti.

Joi, Presedintele American Donald Trump a declarat, "vom avea in grija problema Coreei de Nord".

„În cazul în care China decide să ajute, care ar fi grozav. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! U.S.A.“ Vicepreședintele Mike Pence va fi în Coreea de Sud, duminica, ca parte a unei 10 zile excursie în Asia.

Portavion USS Carl Vinson și o companie de luptă au fost trimise la Peninsula Coreeană.

„Noi trimitem o escadrila foarte puternica“, a declarat dl Trump pentru Business Network Fox. „El face un lucru greșit“, a spus Kim Jong-un. „Face o mare greșeală.“

Cu toate acestea, Associated Press a citat oficiali americani spunand ca administratia Trump s-a concentrat mai mult pe creșterea presiunii asupra Coreei de Nord, cu ajutorul Chinei, decât la utilizarea forței militare.

www.BBC.com

Ultimele stiri de azi din Romania - externe

Liderul catalan Carles Puigdemont critica vehement regele spaniol Filip al VI-lea

Puigdemont a spus anterior că guvernul său va "acționa la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul saptamanii următoare" Președintele Cataluniei a criticat foarte dur regele spaniol Felipe VI, care a promis că va "efec...
Regele Spaniei Felipe acuză liderii catalani de diviziune

Regele Felipe din Spania face o intervenție rară în politica spaniolă și acuză liderii catalani de împărțirea societății si a acuzat liderii catalani că au distrus principiile democratice și că au provocat diviziunea. În...
Cum sa întâmplat teribilul masacru de la concertul din Las Vegas

Numarul persoanelor ucise a ajuns la 59 și cel puțin 525 răniți după ce un pistolar a deschis focul la un concert din Las Vegas. Era în jurul orelor 22:00 sâmbătă seara. Când Jason Aldean a cântat unul dintre ultimele m...
Spania: Referendum pentru independenta Catalonia, rezultatele consultarii

După miezul nopții, Generalitatea Catalona a prezentat rezultatele referendumului suspendat de Curtea Constituțională a Spaniei. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, a explicat că 2,262,424 de voturi au fost numărate, dintr-...
Las Vegas: Cel puțin 20 de morți în Mandalay Bay la festivalul de muzică din Las Vegas

Mai mult de douăzeci de persoane au fost ucise și cel puțin 100 au fost rănite la un concert la Las Vegas. Un pistolar a deschis focul de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay spre un festival de muzică în aer liber ținut în apropi...
Spania: Infruntari violente dintre sustinatorii referendumului si politie in Catalonia

Este o perioadă de criză în Catalonia, deoarece oamenii s-au adunat duminică 1 octombrie pentru a vota într-un referendum privind independența, considerat ilegal de autoritățile spaniole intrucat este incalcata constitutia Spaniei. ...