banner adv
Spania: Infruntari violente dintre sustinatorii referendumului si politie in Catalonia - externe

Spania: Infruntari violente dintre sustinatorii referendumului si politie in Catalonia

Este o perioadă de criză în Catalonia, deoarece oamenii s-au adunat duminică 1 octombrie pentru a vota într-un referendum privind independența, considerat ilegal de autoritățile spaniole intrucat este incalcata constitutia Spaniei.

Poliția spaniolă a intrat în secțiile de votare din Catalonia, încercând să oprească referendumul privind asa zisa independenta, pe care guvernul spaniol le cominica că se încalca in cursa constituției țării.

Guvernul catalan declară că sute de persoane au fost rănite de poliție, în timp ce Ministerul spaniol de Interne a declarat că și 11 agenți ai justiției au fost răniți în timpul ciocnirilor.

Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a făcut o declarație duminică după-amiază, invitând guvernul Cataluniei să oprească referendumul ilegal și "fără sens" și felicitând forțele de securitate pentru munca depus.

"Au fost urmate deciziile care protejează drepturile tuturor. Toate forțele de securitate au acționat într-un mod proporțional ... Ceea ce au făcut a fost o obligație democratică ", a spus ea.

În cadrul unei conferințe de presă anterioare, reprezentantul guvernului de la Madrid, Enrico Millo, a afirmat că scopul unic al poliției este de a confisca materialul electoral, iar alegătorii nu vor fi vizați. "A trebui să facem ceva ce nu vrem să facem", a spus el.

Ofițerii de politie au fost văzuți spargand ferestrele cu obiecte contondente pentru a ajunge la urne și cărțile de vot.

Cateva minute înainte ca liderul catalan Carles Puigdemont să fi votat, agenții de aplicare a legii au intrat în secția de votare, unde a anunțat că va vota în provincia Girona. Cu toate acestea, Puigdemont a fost ulterior văzut cu succes votând într-o altă secție de votare, situată în localitatea Cornella del Terri.

"Am votat în Cornella, cozi foarte lungi. Demnitatea lor contrastează cu violența polițienească ", a scris el pe Twitter.

Până în prezent, multe dintre cele 2.300 de școli desemnate ca secții de votare au fost închise, deși nu au fost încă raportate cifre exacte cu privire la numărul de posturi de votare închise.

Organizatorii au cerut oamenilor să înceapă să voteze de la ora 5 dimineața în eforturile de a asigura secțiile de votare.

"M-am trezit devreme pentru ca tara mea are nevoie de mine", a spus Eulalia Espinal I Tarro, pensionar in varsta de 65 de ani, care a inceput sa se faca coada cu aproximativ 100 de persoane in afara unei sectii de votare, o scoala din Barcelona, cu patru ore inainte de inceperea programata la vot.

"Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici".

Dar, pe măsură ce adepții independenței s-au adunat în număr, și forțele de securitate au făcut-opentru impiedicarea votului la aceasta sectie.

În întunericul dinaintea zorilor, un convoi de vehicule de poliție a părăsit portul din Barcelona, îndreptandu-se către oraș, temându-se de confruntare.

Până la referendum, poliția spaniolă a arestat oficialitățile catalane, a confiscat broșuri de campanie, a închis multe din cele 2.300 de școli desemnate ca secții de votare și a ocupat centrul de comunicații al guvernului catalan.

Dar liderii regionali, susținuți de susținători ai independenței, au refuzat să renunțe la planurile lor.

Agricultorii au folosit tractoare pentru a proteja secțiile de votare în mai multe orașe.

Într-un semn al modului în care referendumul a polarizat aproape intreaga Spanie, mii de demonstranți pro-unități s-au adunat în marile orașe, inclusiv în capitala Madrid, în acest weekend pentru a-și exprima opoziția feroce față de încercarea regiunii catalane de a se rupe.

Ultimele stiri de azi din Romania - externe

Liderul catalan Carles Puigdemont critica vehement regele spaniol Filip al VI-lea

Puigdemont a spus anterior că guvernul său va "acționa la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul saptamanii următoare" Președintele Cataluniei a criticat foarte dur regele spaniol Felipe VI, care a promis că va "efec...
Regele Spaniei Felipe acuză liderii catalani de diviziune

Regele Felipe din Spania face o intervenție rară în politica spaniolă și acuză liderii catalani de împărțirea societății si a acuzat liderii catalani că au distrus principiile democratice și că au provocat diviziunea. În...
Cum sa întâmplat teribilul masacru de la concertul din Las Vegas

Numarul persoanelor ucise a ajuns la 59 și cel puțin 525 răniți după ce un pistolar a deschis focul la un concert din Las Vegas. Era în jurul orelor 22:00 sâmbătă seara. Când Jason Aldean a cântat unul dintre ultimele m...
Spania: Referendum pentru independenta Catalonia, rezultatele consultarii

După miezul nopții, Generalitatea Catalona a prezentat rezultatele referendumului suspendat de Curtea Constituțională a Spaniei. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, a explicat că 2,262,424 de voturi au fost numărate, dintr-...
Las Vegas: Cel puțin 20 de morți în Mandalay Bay la festivalul de muzică din Las Vegas

Mai mult de douăzeci de persoane au fost ucise și cel puțin 100 au fost rănite la un concert la Las Vegas. Un pistolar a deschis focul de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay spre un festival de muzică în aer liber ținut în apropi...
Spania: Infruntari violente dintre sustinatorii referendumului si politie in Catalonia

Este o perioadă de criză în Catalonia, deoarece oamenii s-au adunat duminică 1 octombrie pentru a vota într-un referendum privind independența, considerat ilegal de autoritățile spaniole intrucat este incalcata constitutia Spaniei. ...