banner adv
Consumul de alcool chiar şi în cantităţi mici cat de daunator sau benefic pentru inima si aparitia cancerului? - sanatate

Consumul de alcool chiar şi în cantităţi mici cat de daunator sau benefic pentru inima si aparitia cancerului?

Să bei sau să nu bei? Este o întrebare care nu este ușor de răspuns, cel puțin atunci când vine vorba de sănătatea noastră.
Deși am auzit de ani de zile că băutura moderată este bună pentru inimile noastre, mai multe studii recente au pus la îndoială această convingere de lungă durată. Și la începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a emis un avertisment rău despre cancer și alcool. Nici o cantitate de alcool nu este sigură.
Deci, dacă orice alcool ridică riscul de cancer și dacă nu ar putea să ne ofere un beneficiu real inimilor noastre, atunci nu ar trebui să bem.
Cardiologul Michael Shapiro, nu este convins că orice cantitate de alcool e bună pentru noi.

"Este o percepție comună că alcoolul, în special vinul roșu, este de ajutor pentru inimă, dar această percepție nu se bazează pe dovezi deosebit de bune", spune Shapiro. "Dacă există vreun beneficiu din alcool - și asta nu este foarte clar - este probabil modest."
Protejează alcoolul împotriva atacurilor de inimă sau riscul mai scăzut, ori acestea provin de la un alt factor sau o combinație de factori? Nu se știe.
"Oamenii care beau moderat, de asemenea, pot avea anumiți factori socio-economici și modele de comportament care promovează sănătatea și nu am reușit niciodată să-l amăgească", spune el.
Peste 50 de studii de la Universitatea Oregon de Sănătate și Știință din Portland, privind sănătatea alcoolului și a inimii susțin punctul de vedere al lui Shapiro. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu o forma de gena legata de nivelurile mai scazute de baut aveau inimi mai sanatoase.

Un alt studiu recent a constatat că persoanele care consuma puțin câte una sau două băuturi de vin ori lichior pot crește șansele de fibrilație atrială, o formă potențial periculoasă a bătăilor neregulate ale inimii.

Partea strălucitoare a băuturii "sănătoase"?

Ca și Shapiro, geriatricul Alison Moore, este sceptica la studiile despre consumul de alcool ușor până la moderat, care beneficiază de sănătate, dar nu prezintă cauza și efectul. Dar ea spune că cercetarea a arătat că această cantitate de băutură poate juca un rol pozitiv în numeroase condiții, de la sănătatea inimii la diabet si demență.

Unele studii recente continuă să susțină beneficiile alcoolului. În iunie, autorii unui studiu din jurnalul Circulation au raportat că bărbații și femeile care consuma patru până la șase băuturi alcoolice (de exemplu, 4-5 pahare cu vin) pe săptămână au fost, respectiv, cu 20% și chiar 44% mai puțin ce ar putea dezvolta o balonare potențial fatală a aortei.

Și în aprilie, concluziile precoce prezentate la o întâlnire a Fundației Naționale pentru Kidney sugera că un mic vin pe zi scade riscul bolii renale cronice. Oamenii care au băut mai puțin de un pahar de vin pe zi aveau un risc de 37% mai mic decât cei care nu beau deloc vin.

Consumul de alcool chiar şi în cantităţi mici cat de daunator sau benefic pentru inima si aparitia cancerului?

Riscul de cancer.

Există mai puține dezbateri între cercetători despre rolul pe care îl joacă alcoolul în riscul de cancer. OMS a declarat că alcoolul este un agent cancerigen în 1988, iar agențiile sanitare guvernamentale din SUA au ajuns la aceeași concluzie.
Alcoolul este cunoscut pentru a provoca mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerele din gură, faringe, laringel, esofag, colon-rect, ficat și sân la femei. Potrivit Institutului National al Cancerului, cu cat consumi mai mult, cu atat riscul este mai mare pentru aceste tipuri de cancer. De exemplu, persoanele care consuma trei și jumătate sau mai multe băuturi pe zi dublează sau chiar triplează șansele de apariție a cancerului la cap și gât.

În cazul a două tipuri de cancer, deși - celulă renală sau rinichi, cancer și limfom non-Hodgkin - studiile au arătat că la consumul de alcool se poate duce chiar la un risc mai scăzut doar in acest caz.

Totuși, aproximativ 3,5% din decesele cauzate de cancerul sunt ca urmjare a consumului de alcool.
Din păcate, spune oncologul Cary Presant, MD, puțini oameni primesc acest mesaj.
Alcoolul necesită un act de echilibrare. De exemplu, două băuturi pe zi ridică riscul unei femei de a forma cancer la sân cu 15%. Riscul este mult mai mic pentru femeile care au doar o singura băuturi pe zi.

Persoanele care beau să ia în considerare factorii de risc potențiali, cum ar fi antecedentele familiale ale anumitor tipuri de cancer, care pot ajuta la determinarea eventualei abțineri sau nu.

"Discutați cu medicul despre istoricul sănătății familiei, obiceiurile dvs. de sănătate și, dacă este necesar, despre cum să corectați obiceiurile de băut nesănătoase", afirmă Present. El adaugă că toate formele de alcool par să aibă aceleași riscuri.

Ultimele stiri de azi din Romania - sanatate

Cacao beneficii pentru sanatate: ajuta la întârzierea debutului diabetului de tip 2

Ce ar fi dacă ciocolata ajutat la prevenirea și tratarea diabetului zaharat? Poate parea o nebunie. Dar iată ce se întâmplă: Cercetătorii au descoperit că anumiți compuși găsiți în cacao pot ajuta organismul să elibereze ...
Care sunt cele mai sănătoase tipuri de ceai şi ce beneficii aduc sanatatii noastre

De la ceaiul verde la hibiscus, de la ceaiul alb la mușețel, ceaiurile sunt pline de flavonoide și alte bunătăți sănătoase. Este cea mai populara bautura din lume, alaturi de apa - si este bogata in beneficii pentru sanatate. Aici gasiti cele...
Dieta de slabit, cea mai eficienta metoda de slabit, retete de slabit usoare, simple si rapide

Dacă doriți să obțineți o pierdere permanentă în greutate, pierderea progresivă în greutate pe termen lung prin dieta de slabit și exercițiu este cea mai bună opțiune. Totusi aceasta se refera chiar si la o reteta de slabit. V-...
Ce afectiuni grave poate provoca trezitul în timpul nopţii? Cât de importantă este odihna pentru organism

Oamenii de știință au spus că trezirea regulată în timpul nopții ar trebui văzută ca un avertisment privind o stare de sănătate în viitor. Studiul a aproximativ 13.000 de persoane, a constatat ca oamenii care s-au chinuit pentru...