banner adv
Ce este Guta: cauze, simptome și tratamente - ce este

Ce este Guta: cauze, simptome și tratamente

Ce este Guta, Guta: cauze, simptome și tratamente
Guta este un tip de artrită care provoacă o durere intensă, umflături și rigiditate într-o articulație; în mod clasic, afectează articulația în degetul mare la picioare. Ce este Guta la picioare? Atacurile de gută pot apărea rapid și se pot întoarce în timp, lezând lent țesuturile din regiunea inflamației.

Condiția a fost identificată pentru prima oară în jurul anului 2,640 î.Hr. de către vechii egipteni; Dar, în ciuda istoriei sale lungi, guta rămâne o preocupare majoră pentru sănătatea publică, cu un număr tot mai mare de oameni care suferă de ceea ce poate fi o condiție extrem de dureroasă.

Guta a fost, de asemenea, legată de o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și metabolice.
Această formă complexă de artrită este caracterizată prin apariția unor dureri bruște. Din fericire, guta este tratabilă și există măsuri preventive care pot fi luate pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiunea dureroasă.

Fapte rapide despre gută.
Iată câteva puncte cheie despre gută.
Guta este o formă de artrită cauzată de excesul de acid uric în sânge.
Simptomele gutei se datorează formării cristalelor de acid uric în articulații și răspunsul organismului la acestea.
Gută afectează cel mai mult articulația la baza degetului mare.
Atacurile de gută apar adesea fără avertisment în mijlocul nopții.
Majoritatea cazurilor de gută sunt tratate cu medicamente specifice.

Ce este guta?
Guta este o formă comună de artrită inflamatorie - o afecțiune care afectează articulațiile și sistemul musculo-scheletic.

Este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie la bărbați, deși este mai probabil să afecteze bărbații, femeile devin mai sensibile la aceasta după menopauză.

Starea se caracterizează prin dureri bruște și puternice, roșeață și sensibilitate la nivelul articulațiilor, cel mai clasic la baza degetului mare. Când afectează degetul mare, gută se numește uneori podagră.

Aceste simptome apar atunci când acidul uric, un metabolism normal al produsului, este depozitat sub formă de cristale asemănătoare acelor în țesuturi și fluide din organism.
v Corpul vede aceste cristale ca străine, iar celulele albe infiltrează articulația, provocând inflamații. Depozitele cristaline de acid uric cunoscut sub numele de tofi se pot forma,de asemenea sub formă de bulgări sub pielea care înconjoară articulațiile.

Ce cauzează gută?
Guta este cauzată inițial de un exces de acid uric în sânge (hiperuricemie). Acidul uric este produs în organism în timpul defalcării purinelor - compuși chimici care se găsesc în cantități mari în anumite alimente, cum ar fi carnea, păsările de curte și fructele de mare.

În mod normal, acidul uric este dizolvat în sânge și este excretat din organism în urină prin intermediul rinichilor. Dacă se produce prea mult acid uric sau nu se excretă suficient, acesta se poate forma in cristale asemănătoare acelor care declanșează inflamația, durerea articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare.

Factori de risc pentru guta la picioare
Există o serie de factori care pot crește probabilitatea hiperuricemiei și, prin urmare, gută:
Vârsta și sexul - bărbații produc mai mult acid uric decât femeile, deși nivelurile de acid uric ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților după menopauză.
Genetica - o istorie familială, crește probabilitatea apariției afecțiunii.
Alegerea stilului de viață - consumul de alcool interferează cu eliminarea acidului uric din organism.
Expunerea la plumb - expunerea cronică la plumb a fost asociată cu unele cazuri de guta.
Medicamente - anumite medicamente pot crește nivelurile de acid uric din organism; acestea includ unele diuretice și medicamente care conțin salicilat.

Greutatea - supraponderabilitatea creste riscul de guta. Nivelurile mai ridicate de grăsime corporală cresc, de asemenea, nivelurile de inflamație sistemică, deoarece celulele grase produc citokine proinflamatorii.

Traumatisme recente sau intervenții chirurgicale - crește riscul.
Alte probleme de sănătate - insuficiența renală și alte probleme legate de rinichi pot reduce capacitatea organismului de a elimina eficient produsele reziduale, ceea ce duce la creșterea nivelului de acid uric. Alte afecțiuni asociate cu guta includ tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), diabetul zaharat și hipotiroidismul (glanda tiroidă subactivă).

Semne și simptome de guta
Guta devine de obicei simptomatică brusc fără avertisment, adesea în mijlocul nopții. Simptomele principale sunt durerea intensă a articulațiilor care scade disconfortul, inflamația și roșeața.

Durerea poate fi chinuitoare; un veteran care a vizitat un spital din Birmingham, AL, a declarat:
"Am fost împușcat, bătut, înjunghiat și aruncat dintr-un elicopter, dar nici unul dintre aceștia în comparație cu guta".

Guta afectează în mod frecvent articulația mare a degetului mare, dar poate afecta și gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele.

Există patru etape prin care progresează gută:

Hiperuricemie asimptomatică

Este posibil ca o persoană să aibă hiperuricemie (niveluri ridicate ale acidului uric) fără simptome exterioare. În acest stadiu, tratamentul nu este necesar, deși cristalele urate sunt depozitate în țesuturi și cauzează daune ușoare.

Persoanele cu hiperuricemie asimptomatică pot fi sfătuite să ia măsuri pentru a aborda eventualii factori posibili care contribuie la acumularea acidului uric.

Gută acută
Această etapă apare atunci când cristalele urate care au fost depuse brusc provoacă inflamație acută și durere intensă. Acest atac brusc este denumit "flare" și în mod normal se va diminua în decurs de 3-10 zile.

Interval sau guta intercritică
Această etapă este perioada dintre atacurile de guta acută. Erupțiile ulterioare nu pot să apară luni sau ani, deși nu sunt tratate, în timp, acestea pot dura mai mult și pot să apară mai frecvent. În acest interval, se depozitează în țesuturi și alte cristale urate.

Gută tofaceuă cronică
Gouta tofaceu cronica este etapa finală și cea mai debilitantă formă de guta. S-au produs daune permanente în articulații și rinichi. Pacientul poate suferi de artrită cronică și poate dezvolta bulgări de cristale urate - în zone mai reci ale corpului, cum ar fi articulațiile degetelor.

Este nevoie de o perioadă lungă de timp fără tratament pentru a ajunge la stadiul de gută tofaceu cronică - în jur de 10 ani. Este foarte puțin probabil ca un pacient care primește un tratament adecvat să progreseze până la această etapă.

Teste și diagnosticare
Guta poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele sale, atunci când apar, sunt similare celor din alte condiții. În timp ce hiperuricemia apare la majoritatea persoanelor care dezvoltă gută, este posibil să nu fie prezentă în timpul unei erupții. În plus, majoritatea persoanelor cu hiperuricemie nu dezvoltă gută.

Un test de diagnosticare pe care medicii îl poate efectua este testul fluidului comun, unde fluidul este extras din articulația afectată cu un ac. Fluidul este apoi examinat pentru a vedea dacă există cristale urate.

Deoarece infecțiile articulare pot provoca, de asemenea, simptome asemănătoare cu gută, un medic poate căuta bacterii atunci când efectuează un test de fluid în comun pentru a conduce o cauză bacteriană.

Medicii pot efectua, de asemenea, un test de sânge pentru a măsura nivelele de acid uric în sânge, dar, așa cum sa menționat, persoanele cu niveluri ridicate de acid uric nu simt întotdeauna guta. În mod similar, unii oameni pot dezvolta simptomele de guta fără a avea niveluri crescute de acid uric în sânge.

În cele din urmă, medicii pot căuta cristale urate în jurul articulațiilor sau într-un tofus utilizând ecografia sau tomografia computerizată (CT). Radiografiile nu pot detecta gută, dar pot fi folosite pentru a exclude alte cauze.

Pseudoguta
O condiție care este ușor de confundat cu guta este pseudoguta. Simptomele de pseudoguta sunt foarte asemănătoare cu cele ale gutei.

Diferența majoră dintre guta și pseudoguta este că articulațiile sunt iritate de cristalele de fosfat de calciu mai degrabă decât de cristalele urate. Pseudoguta necesită tratament diferit.

Tratamentul și prevenirea
Majoritatea cazurilor de guta sunt tratate cu medicamente. Medicatia poate fi folosita pentru a trata simptomele atacurilor de guta.

Medicamentele utilizate în mod obișnuit includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), colchicină sau corticosteroizi. Acestea reduc inflamația și durerea în zonele afectate de guta și sunt de obicei administrate pe cale orală.

Medicamentele pot fi utilizate, de asemenea, fie pentru a reduce producția de acid uric (inhibitori de xantin oxidază, cum ar fi allopurinolul), fie pentru a îmbunătăți capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric din organism (probenecid).

Există multe orientări privind stilul de viață și de dietă care pot fi urmate pentru a proteja împotriva aparitiilor bruste viitoare sau pentru a împiedica apariția gutei în primă instanță:
mențineți un aport ridicat de lichide (2-4 litri pe zi)
evitați alcoolul
să mențină o greutate corporală sănătoasă
mananca o dieta echilibrata
limitata cu pește, carne și păsări de curte
Dietă pentru guta

Persoanele cu guta ar trebui să evite dietele cu conținut scăzut de carbohidrați; consum redus de carbohidrați înseamnă că organismul nu este capabil să ardă în mod adecvat depozitele de grăsimi, ducând la eliberarea substanțelor numite cetone în sânge.

Această creștere a cetonelor poate avea ca rezultat o afecțiune numită cetoză care poate crește nivelul acidului uric în sânge.

Alimente cu purină mare

Este cel mai important să evitați alimentele bogate în purine, pentru a vă asigura că nivelurile de acid uric din sânge nu cresc prea mult. Iată o listă de alimentele cu conținut ridicat de purină pentru a fi precaut:

sparanghel, carne de vită rinichi, creier, fasole uscată și mazare, carne, zeamă, hering, ficat, macrou, ciuperci, sardine, scoici
Sparanghelul, fasolea, alte alimente pe bază de plante și ciupercile sunt de asemenea surse de purine, dar cercetările sugerează că acestea nu declanșează atacuri de gută și nu afectează nivelurile de acid uric.

Diferite studii epidemiologice au arătat că legumele bogate în purină, boabele integrale, nuci și leguminoase cat și fructele mai puțin zaharoase, cafeaua și suplimentele de vitamina C scad riscul de guta, în timp ce carnea roșie, băuturile care conțin fructoză și alcoolul cresc riscul.

Complicaţiile
În unele cazuri, gută se poate dezvolta în condiții mai grave, cum ar fi:

Pietre la rinichi - dacă cristalele urate se colectează în tractul urinar, ele pot deveni pietre la rinichi.

Rolul acidului uric în guta a fost clar definit și înțeles. Ca urmare a acestui fapt și a disponibilității largi a medicamentelor relevante, guta este o formă foarte controlabilă a artritei.

Ultimele stiri de azi din Romania - ce este

Ce este autismul - Autism: apariţie, diagnostic şi tratament

Ce este autismul? Autism: apariţie, diagnostic şi tratament Autismul este cunoscut ca un handicap complex de dezvoltare. Expertii cred că autismul se prezintă în primii trei ani de viață a unei persoane. Condiția este rezultatul unei tu...
Ce este Guta: cauze, simptome și tratamente

Ce este Guta, Guta: cauze, simptome și tratamente Guta este un tip de artrită care provoacă o durere intensă, umflături și rigiditate într-o articulație; în mod clasic, afectează articulația în degetul mare la picioare. Ce ...
Ce este depresia? Depresia: cauze, simptome și tratamente

Ce este depresia? Depresia: cauze, simptome și tratamente. Depresia este o tulburare de sănătate mintală, o tulburare de dispoziție caracterizată prin starea de spirit scăzută, un sentiment de tristețe cat și pierderea interesului. Depresia...
Ce sarbatoare este azi, sărbători creștine, cele mai mari sarbatori ortodoxe crestine

Ce sarbatoare e azi. Calendar Ortodox - Calendar Crestin Ortodox ofera informatii despre posturi ale anului cat si despre principale sarbatori crestin ortodoxe. Calendar Crestin-Ortodox 2017, zile cu sarbatori religioase, posturile mari de peste an s...
Rujeola (pojarul): transmitere, simptome, tratament. Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gra

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea “pojar” Rujeola, sau rubeola, este o infectie virala a sistemului respirator. Rujeola este o boală foarte contagioasă care ...
Scarlatina este o boala eruptiva infecto-contagioasa acuta specifica copilariei, mai frecventa sub varsta de 10 ani, det

Scarlatina este cauzata de o infectie cu bacterii streptococi de grup A. Bacteriile fac o toxină (otravă), care poate provoca erupții cutanate de culoare cărămizie.Nu toate bacteriile streptococi fac aceasta toxina si nu toti copiii sunt sensibi...

Cursuri web design online
Cursuri HTML online gratis, designer pagini web, webdeveloper
DESIGN ŞI PROGRAMARE WEB
Curs programare web design online gratuite
Curs programare web design online gratuite – designer pagini web
Cursuri designer pagini web online
Cursuri web design online gratuite
Cursuri pagini web online
PHP echo and print Statements
PHP online editor, run and write PHP code
PHP explode() function
Tutorial online, PHP script, HTML code, CSS and SQL
CSS rounded corners
CSS max width, max height, CSS responsive
HTML CSS PHP scripts
HTML button link - How to create a button style in HTML
PHP Online Editor
HTML Text Color
Tutorial
HTML image background