banner adv
Cele mai importante evenimente istorice petrecute in lume la 5 octombrie - cultura

Cele mai importante evenimente istorice petrecute in lume la 5 octombrie

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente istorice petrecute in lume la 5 octombrie.

610: Heraclius a fost încoronat în Constantinopol ca Împărat bizantin, după ce l-a detronat pe predecesorul său Focas.
1143: Regele Alfonso al VII-lea al Leónului recunoaște Portugalia ca regat.
1455: Petru Aron, domn al Moldovei, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile.
1793: În Franța este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărțite și ele în decade.
1795: Insurecție regalistă la Paris: generalii Napoleon Bonaparte și Joachim Murat deschid focul asupra insurgenților. Napoleon devine general de divizie.
1864: Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon; 60 000 de morți.
1895: Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe șosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.
1905: Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până acum cel mai lung zbor cu un avion alimentat.
1910: Datorită abdicării regelui Manuel al II-lea, monarhia este abolită în Portugalia și este proclamată Prima Republica Portugheză; Teófilo Braga este primul președinte al guvernului provizoriu al țării.
1930 - Aeronavă britanică R101 se prăbușește în Franța, în drum spre India, în călătoria sa de primăvară.
1938 - În Germania nazistă pașapoartele evreilor sunt invalidate; cei care au nevoie de un pașaport pentru scopuri de emigrare primesc unul marcat cu litera "J" (pentru "Iude" sau evreu).
1943 - Nouăzeci și opt americani au fost executați de forțele japoneze de pe Wake Island.
1945 - Hollywood Black Friday: O grevă de șase luni de către decoratorii din Hollywood se transformă într-o revoltă sângeroasă la porțile studiourilor lui Warner Brothers.
1947 - Prima adresă a Casei Albe transmise de către președintele american Harry S. Truman.
1948 - Cutremurul din Ashgabat ucide între 10.000 și 110.000 de oameni.
1955 - Hotelul Disneyland este deschis publicului în Anaheim, California.
1962 - Dr. No, primul din serialul de film James Bond, este lansat.
1962 - Primul single al lui Beatles, "Love Me Do", susținut de "P.S. I Love You", este lansat în Marea Britanie.
1966 - În apropiere de Detroit, Michigan, există o topire parțială a nucleului la reactorul de reproducție nucleară demonstrativă Enrico Fermi.
1968 - Demonstranții pentru drepturile civile din Derry, Irlanda de Nord - au fost considerați a marca începutul The Troubles.
1970 - Comisarul britanic pentru comerț James Cross este răpit de membrii grupului terorist FLQ, declanșând criza din luna octombrie din Canada.
1974 - Atentatele de la Guildford: bombele plantate de Armata Republicană Irlandeză Provizorie (IRA) ucid patru soldați britanici și un civil.
1982 - Murdochii lui Tylenol: Johnson & Johnson inițiază o rechemare la nivel național în Statele Unite pentru toate produsele din brandul său Tylenol după ce mai multe sticle din Chicago au fost duse cu cianură, ducând la șapte decese.
1984 - Marc Garneau devine primul canadian în spațiu, la bordul navetei Space Shuttle Challenger.
1986 - Armele nucleare israeliene secrete sunt dezvăluite. Ziarul britanic The Sunday Times difuzează povestea lui Mordechai Vanunu pe prima pagină sub titlul "Revealed - secretele arsenalului nuclear al Israelului".
1988 - Coaliția de opoziție din Chile, Concertación (centru-stânga), îl învinge pe Augusto Pinochet în tentativă de realegere, iar în anul următor se numește alegerile generale.
1990 - După o sută cincizeci de ani, ziarul The Herald din Melbourne, Australia, este publicat ultima dată ca ziar separat.
1991 - Un transport militar indonezian se prăbușește după decolarea de la uciderea din Jakarta 137.
1999 - Accidentul feroviar Ladbroke Grove din vestul Londrei ucide 31 de persoane.
2000 - Demonstrațiile de masă la Belgrad au condus la demisia lui Slobodan Milošević. Aceste demonstrații sunt deseori numite Revoluția buldozerului.
2011 - În masacrul râului Mekong, două ambarcațiuni chinezești de marfă sunt deturnate și 13 membri ai echipajului au fost uciși în regiunea triunghiulară de aur din Asia de Sud-Est.

Ultimele stiri de azi din Romania - cultura

Evenimente istorice pe 2 octombrie

Ziua de 2 octombrie este a 275-a zi a anului (276 în an bisect) din calendarul gregorian. Mai sunt încă 90 de zile până la sfârșitul anului. 2 octombrie reprezinta evenimente importante chiar si pentru știri. Această zi i...
Evenimente istorice importante in lume la 29 septembrie

29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. Mai sunt 93 zile rămase până la sfârșitul anului. Anumite evenimente sau personalități rămân în istoria societăților, &icir...
Evenimente in lume la 28 septembrie dupa revolutia din 1989

1992 - Airbus A300 Pakistan Airbus A300 se prăbușește pe un deal din Kathmandu, Nepal ucigând toți cei 167 de pasageri cat și echipajul. 1994 - Feribotul de croazieră MS Estonia se scufunda în Marea Baltică, omorând 852 de pe...
Evenimentele in lume la 26 septembrie incepand cu anul 46 i.Hr

26 septembrie este a 269-a zi a anului (a 270-a în anii buni) în calendarul gregorian. Există încă 96 de zile până la sfârșitul anului. Această dată este puțin mai probabil să apară luni, miercuri sau sâmb...
Cine este savantul cu putina scoala nascut la 22 septembrie si ce a facut el pentru a accelera dezvoltarea omenirii

Savantul s-a nascut la 22 septembrie 1791 si a decedat la 25 august 1867, a fost un om de știință englez care a contribuit la studiul electromagnetismului și electrochimiei. Principalele sale descoperiri includ principiile care stau la baza induc...
Arta contemporana Africana din noul muzeu în Cape Town concureaza arta contemporana a lumii

Un nou muzeu se deschide în Cape Town, Africa de Sud. Se pare ca acesta va transforma felul în care privim arta contemporană africană. Muzeul speră să concureze cu unele dintre cele mai prestigioase instituții din lume, de la Tate Mo...