banner adv
Evenimente istorice pe 2 octombrie - cultura

Evenimente istorice pe 2 octombrie

Ziua de 2 octombrie este a 275-a zi a anului (276 în an bisect) din calendarul gregorian. Mai sunt încă 90 de zile până la sfârșitul anului. 2 octombrie reprezinta evenimente importante chiar si pentru știri. Această zi include Uraganul Flora care loveste Caraibe, recunoasterea unor tari, suprimari, detunari si multe, multe evenimente istorice mai ales in ultima suta de ani.

31 iHr - 2 octombrie 31 î.Hr.: Bătălia navală de la Actium. Cleopatra și Antonius sunt învinși de Octavian.

1878 - Evenimentele Zilei de 2 octombrie în Istorie – 2 octombrie 1878: În Parlamentul României se votează o moțiune în legatură cu hotărârile Congresului de la Berlin. Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică (sudul Basarabiei Ţariste) retrocedat Moldovei în 1856 şi obține la presiunile Rusiei, Dobrogea.

1919 - Președintele american Woodrow Wilson suferă un accident vascular cerebral masiv, lăsându-l paralizat parțial.

1925 - John Logie Baird efectuează primul test al unui sistem de televiziune de lucru.

1928 - "Prelatura Sfintei Cruci și lucrarea lui Dumnezeu", cunoscută sub numele de Opus Dei, este fondată de Josemaría Escrivá.

1930: Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln.

1937 - Fortele armate din Republica Dominicana, Rafael Trujillo, ordona executia populatiei haitiene care traieste in granitele; aproximativ 20 000 de persoane sunt ucise în următoarele cinci zile.

1941 - Al Doilea Război Mondial: în operațiunea Typhoon, Germania începe o ofensivă totală împotriva Moscovei.

1942 - Primul război mondial: Ocean Liner RMS Queen Mary își scufundă propria navă de escortă, HMS Curacoa, în largul coastei Irlandei, ucigând 239 membri ai echipajului la bordul Curacoa.

1944 - Cel de-al doilea război mondial: trupele germane încheie atacul din Varșovia.

1949 - Uniunea Sovietică recunoaște Republica Populară Chineză, proclamată în ziua precedentă de Mao Zedong.

1958 - Guineea își declară independența față de Franța.

1959 - Seria antologică The Twilight Zone este premiată pe televiziunea CBS.

1967 - Thurgood Marshall este investit în prima justiție afro-americană a Curții Supreme a Statelor Unite.

1968 - Președintele mexican Gustavo Díaz Ordaz ordonă soldaților să suprime o demonstrație a elevilor neînarmați cu zece zile înainte de Jocurile Olimpice de Vară din 1968.

1970 - Un avion care transporta echipa de fotbal din Wichita State University in care se afla administratori și susținători se prăbușește în Colorado ucigând 31 de persoane.

1984: Cei trei cosmonauți sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov și Oleg Jurjewitsch Atkow au revenit după 237 zile pe Pământ. A fost până atunci, una din misiunile cu cele mai multe zile petrecute de cosmonauți, la bordul stației spațiale Salyut 7.

1990 - Zborul Xiamen Airlines 8301 este deturnat și aterizat la Guangzhou, unde se prăbușește pe alte două aeronave la sol, ucigând 128 de persoane.

1996 - Amendamentele la Legea privind libertatea informațiilor electronice sunt semnate de președintele SUA, Bill Clinton.

2002 - Incepe atacurile lunetistului Beltway, de peste trei saptamani.

2002: Washingtonul deblochează un ajutor de 8 milioane de dolari pentru opoziția irakiană.

2006 - Cinci fete Amish sunt ucise de Charles Carl Roberts într-o școală Amish din Nickel Mines, Pennsylvania, înainte de a se sinucide.

2007 - Președintele Roh Moo-hyun din Coreea de Sud trece pe linia de demarcație militară în Coreea de Nord în drum spre cel de-al doilea summit inter-coreean cu liderul nord-coreean Kim Jong-il.

2016 Proteste etiopiane: Violența izbucnește în timpul unui festival Irreechaa din regiunea Oromia, ucigând zeci de oameni.

Ultimele stiri de azi din Romania - cultura

Evenimente istorice pe 2 octombrie

Ziua de 2 octombrie este a 275-a zi a anului (276 în an bisect) din calendarul gregorian. Mai sunt încă 90 de zile până la sfârșitul anului. 2 octombrie reprezinta evenimente importante chiar si pentru știri. Această zi i...
Evenimente istorice importante in lume la 29 septembrie

29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. Mai sunt 93 zile rămase până la sfârșitul anului. Anumite evenimente sau personalități rămân în istoria societăților, &icir...
Evenimente in lume la 28 septembrie dupa revolutia din 1989

1992 - Airbus A300 Pakistan Airbus A300 se prăbușește pe un deal din Kathmandu, Nepal ucigând toți cei 167 de pasageri cat și echipajul. 1994 - Feribotul de croazieră MS Estonia se scufunda în Marea Baltică, omorând 852 de pe...
Evenimentele in lume la 26 septembrie incepand cu anul 46 i.Hr

26 septembrie este a 269-a zi a anului (a 270-a în anii buni) în calendarul gregorian. Există încă 96 de zile până la sfârșitul anului. Această dată este puțin mai probabil să apară luni, miercuri sau sâmb...
Cine este savantul cu putina scoala nascut la 22 septembrie si ce a facut el pentru a accelera dezvoltarea omenirii

Savantul s-a nascut la 22 septembrie 1791 si a decedat la 25 august 1867, a fost un om de știință englez care a contribuit la studiul electromagnetismului și electrochimiei. Principalele sale descoperiri includ principiile care stau la baza induc...
Arta contemporana Africana din noul muzeu în Cape Town concureaza arta contemporana a lumii

Un nou muzeu se deschide în Cape Town, Africa de Sud. Se pare ca acesta va transforma felul în care privim arta contemporană africană. Muzeul speră să concureze cu unele dintre cele mai prestigioase instituții din lume, de la Tate Mo...