banner adv
Zona euro a înregistrat cea mai rapidă creștere din 2007, transmite BCE - economie

Zona euro a înregistrat cea mai rapidă creștere din 2007, transmite BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat prognoza creșterii economice din zona euro în acest an la 2,2%, cea mai rapidă creștere din ultimii 10 ani.
Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că 19 țări a crescut mai repede decât se anticipase în prima jumătate a anului.
Bancile au intervenit si au ținut ratele dobânzii din zona euro și programul de stimulare a cumpărării obligațiunilor neschimbate.

Dl Draghi a spus că BCE va lua probabil decizii cu privire la măsurile de stimulare de luna viitoare.
În prezent, BCE cumpără 60 miliarde de euro in obligațiuni lunare, ca parte a programului său de relaxare cantitativă (QE).
Dar analiștii se așteaptă ca acest lucru să fie redus în lunile următoare, dat fiind revenirea zonei euro.

Creștere robustă a zonei euro

BCE și-a majorat previziunile de creștere economică de la 1,9% la 2,2%, ceea ce ar fi cea mai rapidă rată de la 3,0% în 2007, înainte de începerea crizei financiare.
"A fost o recunoaștere generală a progreselor înregistrate de recuperarea zonei euro", a spus dl Draghi.
"A fost reamintit faptul că șase milioane de locuri de muncă au fost create începând cu 2013."
Cu toate acestea, banca a redus prognoza inflației din zona euro la 1,2% anul viitor și 1,5% în 2019 - sub ținta de 2% a BCE.
"Creșterea monedei euro - care a câștigat 13% din valoare în raport cu dolarul în acest an - a fost o sursă de "incertitudine" a afirmat Draghi.

Cu toate acestea, comentariile sale nu au fost suficiente pentru a suprima euro, care a crescut cu 0,8% fata de dolar la 1,20 USD. De asemenea, a crescut cu 0,5% față de lira, până la aproape 92 de puncte.
Cifrele publicate anterior joi 5 octombrie au confirmat că economia zonei euro a crescut cu 0,6% în cele trei luni ale anului iuli, august si septembrie, după o creștere de 0,5% în primul trimestru al anului.
Cu toate acestea, în ciuda amplificării creșterii, inflația din zona euro rămâne mai lentă decât obiectivul BCE apropiat, dar sub 2%. Inflația în bloc a fost de 1,5% în luna august.
BCE și-a menținut neschimbate toate ratele principale ale dobânzii, rata de refinanțare fiind de 0%. Rata facilității de depozit a rămas la -0,4%, ceea ce înseamnă că băncile plătesc bani pentru a-și lăsa banii la BCE.
BCE a spus că așteaptă în continuare ratele să "rămână la nivelul actual pentru o perioadă lungă de timp".

Ultimele stiri de azi din Romania - economie

Cu cat au crescut preturile de la 1 octombrie, scumpiri in lant, energie, gaze, carburant

Facturile crescute la energie electrica, gaze si carburanti de la 1 octombrie au dus la un val de scumpiri in lant pentru cele mai multe produse si servicii, toate acestea concomitent cu cresterea creditelor la banci. În ceea ce priveşte preţ...
Cum cresc tarifele la energia electrică în fiecare zonă din România, si cat costa un kWh

Autoritatea Naţională de Reglementaare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat o creştere a tarifelor la energia electrica furnizată populaţiei în regim reglementat, la care se adauga inca 3 bani/kWh, în medie, la nivel naţiona...
Pretul barilului de petrol astazi in timp real

Prețul petrolului a crescut mai mult vineri, marcând cel mai mare câștig săptămânal din iulie, ca reacție la un raport al IEA. Prețul petrolului brut continuă să crească în dimineața zilei de astazi luni, până...
Factorii economici de astazi care afecteaza piețele financiare din România

O majorare a accizelor pentru combustibil, aprobată de guvernul social-democrat la sfârșitul lunii august, intra în vigoare astazi vineri 15 septembrie. Majorarea accizelor va adăuga 0,16 lei (0,04 dolari - 16 bani) pe litru la motorin...
Care este pretul petrolului acum dupa ravagiile lasate in urma de cele doua uragane din SUA?

Cererea globală de petrol să depășească așteptările în 2017, spune IEA; OPEC reduce oferta, care este acum pretul petrolului IEA revizuiește previziunile globale privind cererea de petrol pentru anul 2017. Producția OPEC scade în...
China declara razboi autovehiculelor cu benzina și motorină in favoarea celor electrice

China se pregătește să pună frâne autovehiculele pe benzină și motorină. Țara, care găzduiește cea mai mare piața auto din lume, lucrează la un plan de interzicere a producției și vânzării de vehicule alimentate exclusiv di...