banner adv
Cancer: a aparut cea mai precisă cronică a cancerului răspândit în corpul unui pacient - stiinta

Cancer: a aparut cea mai precisă cronică a cancerului răspândit în corpul unui pacient

Pentru prima dată, oamenii de știință au urmărit cu precizie răspândirea cancerului unui pacient, învățând noi detalii surprinzătoare despre cum unele tumori devin rapid moartele.

Cea mai proastă veste cu un diagnostic de cancer apare adesea când medicii descoperă că tumora este o metastaza - răspândită în alte părți ale corpului, provocând tumori secundare. Este extrem de dificil de fixat calendarul metastazelor, dar astfel de cunoștințe pot ajuta medicii să îmbunătățească opțiunile de tratament ale unui pacient.

Urmarirea sau chiar o mai buna estimare a comportamentului unui cancer va fi esentiala pentru planificarea de noi strategii de tratament care vizeaza tumorile cu medicamente la momentul potrivit pentru un efect maxim, spune unul dintre cercetatori, Andrea Sottoriva de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR ).

În acest caz, o echipă condusă de cercetătorii de la ICR a analizat metastazarea cancerului de intestin la un pacient care a avut un efect secundar nefericit de la un test de diagnosticare.

Pe măsură ce boala progresa, acest efect secundar însemna că medicii știau intocmai când a apărut una dintre tumorile secundare ale bărbatului, permițând cea mai precisă cronologie a dezvoltării cancerului vreodată urmărită la un pacient.

Omul a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer intestinal în 2008 și a suferit o intervenție chirurgicală. Dar medicii au găsit și un nodul în plămân, pe care ei au decis să-l supravegheze în cazul în care s-ar transforma in tumoare canceroasa.

În 2011, au efectuat biopsia nodulului utilizând o tehnică comună de diagnostic - ajungând cu un ac și extragând un eșantion de celule pentru analiză. După cum sa suspectat, sa dovedit a fi o tumoare secundară, iar pacientul a primit o altă operație.

Din păcate, biopsia cu acul a produs, de asemenea, un efect secundar rar, numit "însămânțarea interiorul acului", atunci când celulele canceroase au fost extrase din eșantion si lăsate pe ac.

Doi ani mai târziu, medicii au descoperit o altă tumoare în peretele toracic al bărbatului, exact acolo unde a fost făcut biopsia. El avea și alte metastaze, dar celulele canceroase lăsate în urmă de acul au devenit cheia pentru deblocarea întregului caz.

Oamenii de stiinta au folosit aceasta tumora precum un marcaj de timp pentru calibrare impotriva tuturor celorlalte tumori din corpul pacientului. Folosind analize genetice ale mutațiilor celulelor canceroase asociate cu modelarea matematică, au construit o linie completă de timp din momentul apariției cancerului în intestin.

Cercetarea a fost in masura nu numai de urmarire a evolutiei genetice a cancerului, dar si pentru a pune date sigure pe fiecare etapa intr-o progresie a cancerului, spune Sottoriva.

"Tehnicile matematice pe care le-am împrumutat pentru studiul nostru au fost inițial dezvoltate pentru a măsura momentul în care noi specii de plante și animale au apărut în timpul evoluției".

Cronologia unică a dat echipei câteva indicii neașteptate.

În mod normal, sa crezut că tumoarea cancerului se ascunde în intestin pentru o perioadă îndelungată, înainte de a face o pauză și de a călători în alte zone. Odată ce se întâmplă acest lucru, prognoza devine rapidă.

Dar, in acest caz, cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca tumoarea cancerului metastazat s-a adugat la plamani si tiroida in doar un an de la prima aparitie. Apoi, în loc să se răspândească rapid, boala a încetinit imediat - pacientul a fost diagnosticat pentru prima dată de la cinci până la opt ani.

"Se sugerează că, uneori, există o fereastră mare de timp pentru a face diagnosticul mai devreme și a împiedica răspândirea metastazelor", a declarat cercetătorul Nicola Valeri de la ICR Andy Coghlan la New Scientist.

"Înseamnă că ar putea exista perioade de ani în care să putem interveni".

Pentru acest pacient, din păcate a fost prea târziu și a murit în 2015 de la o nouă metastază - de data aceasta în rinichi. Dar el și familia sa au acordat cercetătorilor permisiunea de a publica rezultatele studiului unic.

Echipa a gasit, de asemenea, unele indicii genetice in tumoarea pacientului care ar putea explica de ce boala a progresat intr-un mod atat de neobisnuit. Dacă putem anticipa mai bine răspândirea cancerului intestinal, avem o șansă mai bună de tratare a acestuia cu succes.

Studiul a fost publicat în Annals of Oncology.

Ultimele stiri de azi din Romania - stiinta

Masini uimitoare, stupul de roboti asemănătoare insectelor care pot asambla aproape orice

Micro-uzina de robotei: Silicon Valley SRI International a dezvoltat ceea ce ar putea fi cea mai uimitoare armată micro-robot vreodată: MicroUzina. Acest stup robotic de mașini asemănătoare insectelor a fost conceput pentru a construi aproape or...
Noua descoperire pentru celule solare fotovoltaice, perovskitele ating stabilitatea pe termen lung, eficiența peste 20%

Oamenii de știință au îmbunătățit considerabil stabilitatea operațională a celulelor solare perovskite prin introducerea tiocianatului cupros protejat de un strat subțire de oxid de grafen redus. Dispozitivele au pierdut performanțe m...
Aluminiu super-puternic, inginerii au descoperit o modalitate de printare 3D a aluminiului

O echipă de cercetători de la laboratoarele HRL a conceput o metodă care permite în cele din urmă imprimarea 3D a metalelor și aliajelor cu rezistență ridicată. Aceste materiale, utilizate în mod obișnuit în piese industria...
Rusia anunță parteneriatul cu NASA pentru a construi prima stație spațială lunară

NASA "Deep Space Gateway" este o componentă cheie a planului pe termen lung al agenției de a trimite oameni pe Marte. În acest weekend, se așteaptă ca Rusia să-și anunțe implicarea în proiect. Rusia va anunța în curând...
După 15 ani de coma, stimularea nervului restabilește conștiința

Un bărbat in varsta de 35 de ani care s-a afla într-o stare vegetativă (coma) timp de 15 ani după un accident de mașină a arătat semne de conștiență după ce neurochirurgii au implantat un stimulator nervos nervului vag în piept....
Obezitatea la final: Plasture acoperit cu ace minuscule ce dizolvă excesul de grăsime din corp, oriunde îl lipiți

Un plasture de piele care topeste efectiv excesul de grasime corporala, oriunde v-ati hotarat sa-l aplicati, suna prea bine pentru a fi adevarat, insa acest lucru exista, datorita unor noi cercetari. Plasturele medicamentat utilizează o serie de ace...

Cursuri web design online
Cursuri HTML online gratis, designer pagini web, webdeveloper
DESIGN ŞI PROGRAMARE WEB
Curs programare web design online gratuite
Curs programare web design online gratuite – designer pagini web
Cursuri designer pagini web online
Cursuri web design online gratuite
Cursuri pagini web online
PHP echo and print Statements
PHP online editor, run and write PHP code
PHP explode() function
Tutorial online, PHP script, HTML code, CSS and SQL
CSS rounded corners
CSS max width, max height, CSS responsive
HTML CSS PHP scripts
HTML button link - How to create a button style in HTML