banner adv
Cele mai importante 10 descoperiri ale lui MAVEN de pe Marte - stiinta

Cele mai importante 10 descoperiri ale lui MAVEN de pe Marte

De la lansarea sa în noiembrie 2013 și intrarea pe orbita planetei Marte în septembrie 2014, MAVEN a explorat atmosfera superioară a planetei Marte. MAVEN aduce o perspectivă asupra modului în care soarele a despărțit Marte de cea mai mare parte a atmosferei sale, transformând o planetă odată locuibilă, probabil, în viața microbiană într-o lume pustie.

Pe 17 iunie, MAVEN (Mars Atmosphere and Mission Volatile Evolution) al NASA va sărbători 1.000 de zile pamantene pe orbita Plantei Roșii.

"MAVEN a făcut descoperiri extraordinare despre atmosfera superioară a planetei Marte și modul în care interacționează cu soarele și vântul solar", a declarat Bruce Jakosky, cercetător principal al MAVEN de la Universitatea din Colorado, Boulder. "Acestea ne permit să înțelegem nu doar comportamentul atmosferei de azi, ci și modul în care atmosfera sa schimbat în timp".

Iată o numărătoare inversă a primelor 10 descoperiri din misiune:

10. Imagistica distribuției oxidului de azot gazos și a ozonului în atmosferă prezintă un comportament complex care nu era așteptat, ceea ce indică faptul că există procese dinamice de schimb de gaz între atmosfera inferioară și cea superioară, care nu sunt înțelese în prezent.

9. Unele particule din vântul solar sunt capabile să penetreze în mod neașteptat adânc în atmosfera superioară, mai degrabă decât să fie returnate în jurul planetei de către ionosfera marțiană; Această pătrundere este permisă de reacțiile chimice din ionosferă, care transformă particulele încărcate ale vântului solar în atomi neutri, capabili să penetreze profund.

8. MAVEN a făcut primele observații directe ale unui strat de ioni metalici în ionosfera marțiană, rezultând din praful interplanetar care intră în atmosferă. Acest strat este întotdeauna prezent, dar a fost amplificat dramatic de pasajul apropiat de Marte al Comet Siding Spring în octombrie 2014.

7. MAVEN a identificat două noi tipuri de aurora, denumite aurora "difuză" și "proton"; Spre deosebire de modul în care ne gândim la cele mai multe aurore de pe Pământ, aceste aurore nu au legătură nici cu un câmp magnetic global sau local.

6. Aceste aurore sunt cauzate de un influx de particule de la soarele ejectat de diferite tipuri de furtuni solare. Atunci când particulele din aceste furtuni se lovesc de atmosfera marțiană, ele pot, de asemenea, crește rata de pierdere a gazului în spațiu, cu un factor de zece sau chiar mai mult.

5. Interacțiunile dintre vântul solar și planetă sunt neașteptat de complexe. Aceasta se datorează lipsei unui câmp magnetic marțian intrinsec și apariției unor mici regiuni de crustă magnetizată care pot afecta vântul solar care intră pe scări locale și regionale. Magnetosfera care rezultă din interacțiuni variază de la un interval de timp scurt și, prin urmare, este remarcabil de "ciudat".

4. MAVEN a observat variația sezonieră completă a hidrogenului în atmosfera superioară, confirmând că variază cu un factor de 10 pe tot parcursul anului. Sursa hidrogenului este in cele din urma apa in atmosfera inferioara, descompusa in hidrogen si oxigen de lumina soarelui. Această variație este neașteptată și, încă, nu este bine înțeleasă.

3. MAVEN a utilizat măsurătorile izotopilor în atmosfera superioară (atomi de aceeași compoziție, dar având o masă diferită) pentru a determina cât de mult a fost pierdut gazul în timp. Aceste măsurători sugerează că 2/3 sau mai mult din gaz a fost pierdut în spațiu.

2. MAVEN a măsurat rata la care soarele și vântul solar îndepărtează astăzi gazul din partea superioară a atmosferei, împreună cu detaliile proceselor de îndepărtare. Extrapolarea ratelor de pierdere în trecutul antic - când lumina soarelui ultraviolet și vântul solar erau mai intense - indică faptul că mari cantități de gaz au fost pierdute în timp prin spațiu.

1. Atmosfera Marte a fost îndepărtată de soare și de vântul solar în timp, schimbând clima de la un mediu mai cald și mai umed la începutul istoriei până la climatul rece și uscat pe care îl vedem astăzi.

"Suntem încântați de faptul că MAVEN își continuă observațiile", a declarat Gina DiBraccio, om de știință de la MAVEN de la NASA, Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland. "Observă acum un al doilea an marțian și analizează căile prin care ciclurile sezoniere și ciclul solar afectează sistemul".

Sursa: NASA/Goddard Space Flight Center

Ultimele stiri de azi din Romania - stiinta

Masini uimitoare, stupul de roboti asemănătoare insectelor care pot asambla aproape orice

Micro-uzina de robotei: Silicon Valley SRI International a dezvoltat ceea ce ar putea fi cea mai uimitoare armată micro-robot vreodată: MicroUzina. Acest stup robotic de mașini asemănătoare insectelor a fost conceput pentru a construi aproape or...
Noua descoperire pentru celule solare fotovoltaice, perovskitele ating stabilitatea pe termen lung, eficiența peste 20%

Oamenii de știință au îmbunătățit considerabil stabilitatea operațională a celulelor solare perovskite prin introducerea tiocianatului cupros protejat de un strat subțire de oxid de grafen redus. Dispozitivele au pierdut performanțe m...
Aluminiu super-puternic, inginerii au descoperit o modalitate de printare 3D a aluminiului

O echipă de cercetători de la laboratoarele HRL a conceput o metodă care permite în cele din urmă imprimarea 3D a metalelor și aliajelor cu rezistență ridicată. Aceste materiale, utilizate în mod obișnuit în piese industria...
Rusia anunță parteneriatul cu NASA pentru a construi prima stație spațială lunară

NASA "Deep Space Gateway" este o componentă cheie a planului pe termen lung al agenției de a trimite oameni pe Marte. În acest weekend, se așteaptă ca Rusia să-și anunțe implicarea în proiect. Rusia va anunța în curând...
După 15 ani de coma, stimularea nervului restabilește conștiința

Un bărbat in varsta de 35 de ani care s-a afla într-o stare vegetativă (coma) timp de 15 ani după un accident de mașină a arătat semne de conștiență după ce neurochirurgii au implantat un stimulator nervos nervului vag în piept....
Obezitatea la final: Plasture acoperit cu ace minuscule ce dizolvă excesul de grăsime din corp, oriunde îl lipiți

Un plasture de piele care topeste efectiv excesul de grasime corporala, oriunde v-ati hotarat sa-l aplicati, suna prea bine pentru a fi adevarat, insa acest lucru exista, datorita unor noi cercetari. Plasturele medicamentat utilizează o serie de ace...

Cursuri web design online
Cursuri HTML online gratis, designer pagini web, webdeveloper
DESIGN ŞI PROGRAMARE WEB
Curs programare web design online gratuite
Curs programare web design online gratuite – designer pagini web
Cursuri designer pagini web online
Cursuri web design online gratuite
Cursuri pagini web online
PHP echo and print Statements
PHP online editor, run and write PHP code
PHP explode() function
Tutorial online, PHP script, HTML code, CSS and SQL
CSS rounded corners
CSS max width, max height, CSS responsive
HTML CSS PHP scripts
HTML button link - How to create a button style in HTML
PHP Online Editor
HTML Text Color
Tutorial
HTML image background