banner adv
Cum sobolanul-cartita se "transforma în planta" pentru supravietuire atunci când ramane fara oxigen - stiinta

Cum sobolanul-cartita se "transforma în planta" pentru supravietuire atunci când ramane fara oxigen

La niveluri de oxigen suficient de scăzute pentru a ucide un om în câteva minute sau orice alt mamifer, șobolanii goi sau sobolanii-cartita pot supraviețui cel puțin cinci ore, spun cercetatorii de la Universitatea Illinois din Chicago. Ei intră într-o stare de animație suspendată, reducând mișcarea lor și chiar, scazand dramatic pulsul și rata de respirație pentru a economisi energiea si încep să utilizeze fructoza până când oxigenul este disponibil din nou.

Lipsite de oxigen, șobolanul gol-golas poate supraviețui prin metabolizarea fructozei la fel ca plantele, au relatat cercetătorii săptămâna trecuta în revista Science. ("transforma in planta").

Înțelegerea modului în care animalele realizează acest lucru ar putea duce la tratamente pentru pacienții care suferă de crize de deprivare a oxigenului, ca și în atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

"Aceasta este doar cea mai recenta descoperire remarcabila despre sobolanul gol - un mamifer cu sange rece care traieste cateva decenii mai mult decat alte rozatoare, rareori se inbolnaveste de cancer si nu simte multe tipuri de durere", spune Thomas Park, profesor de Științelor biologice de la Universitatea Illinois din Chicago, care a condus o echipă internațională de cercetători de la UIC, Institutul Max Delbrück din Berlin și Universitatea Pretoria din Africa de Sud cu privire la studiu.

La om, șoarecii de laborator și toate celelalte mamifere cunoscute, atunci când celulele creierului suferă de oxigen, ele nu mai consumă energie și încep să moară.

Dar sobolanul-cartita, sau șobolanii goi au un backup: celulele creierului lor încep să ardă fructoza, care produce energie anaerobă printr-o cale metabolică folosită numai de plante - așa cred oamenii de știință.

În noul studiu de laborator, cercetătorii au arătat ca șobolani goi în condiții de oxigen scăzute, au descoperit că au eliberat cantități mari de fructoză în sânge. Fructoza a fost transportată în celulele creierului prin asa zise pompe moleculare de fructoză care, la toate celelalte mamifere, se găsesc numai pe celulele intestinului.

"Șobolanul gol a redistribuit pur și simplu câteva blocuri de bază ale metabolismului sau pentru al face super-tolerant la condițiile de oxigen scăzut", a declarat Park, care a studiat specia ciudată timp de 18 ani.

La niveluri de oxigen suficient de scăzute pentru a ucide un om în câteva minute, șobolanii goi sau șobolani-cartita pot supraviețui cel puțin cinci ore, a spus Park. Ei intră într-o stare de animație suspendată, reducând mișcarea lor și reducând dramatic pulsul și rata de respirație pentru a economisi energie si încep să utilizeze fructoza până când oxigenul este disponibil din nou.

Sobolanul cartita este singurul mamifer cunoscut care folosește animație suspendată pentru a supraviețui lipsei de oxigen.

Oamenii de știință au arătat, de asemenea, că șobolanii goi sunt protejați de un alt aspect mortal de oxigen scăzut - o acumulare de lichid în plămâni numită edem pulmonar care afectează alpiniștii la altitudine mare.

Oamenii de știință cred că metabolismul neobișnuit al șobolanilor molari este o adaptare pentru a trăi în locurile lor sărace de oxigen. Spre deosebire de alte mamifere subterane, șobolanii cartita trăiesc în condiții hiper-aglomerate cu sute de coloni, iar consumul de oxigen este rapid epuizat.

Source: University of Illinois at Chicago

Ultimele stiri de azi din Romania - stiinta

Masini uimitoare, stupul de roboti asemănătoare insectelor care pot asambla aproape orice

Micro-uzina de robotei: Silicon Valley SRI International a dezvoltat ceea ce ar putea fi cea mai uimitoare armată micro-robot vreodată: MicroUzina. Acest stup robotic de mașini asemănătoare insectelor a fost conceput pentru a construi aproape or...
Noua descoperire pentru celule solare fotovoltaice, perovskitele ating stabilitatea pe termen lung, eficiența peste 20%

Oamenii de știință au îmbunătățit considerabil stabilitatea operațională a celulelor solare perovskite prin introducerea tiocianatului cupros protejat de un strat subțire de oxid de grafen redus. Dispozitivele au pierdut performanțe m...
Aluminiu super-puternic, inginerii au descoperit o modalitate de printare 3D a aluminiului

O echipă de cercetători de la laboratoarele HRL a conceput o metodă care permite în cele din urmă imprimarea 3D a metalelor și aliajelor cu rezistență ridicată. Aceste materiale, utilizate în mod obișnuit în piese industria...
Rusia anunță parteneriatul cu NASA pentru a construi prima stație spațială lunară

NASA "Deep Space Gateway" este o componentă cheie a planului pe termen lung al agenției de a trimite oameni pe Marte. În acest weekend, se așteaptă ca Rusia să-și anunțe implicarea în proiect. Rusia va anunța în curând...
După 15 ani de coma, stimularea nervului restabilește conștiința

Un bărbat in varsta de 35 de ani care s-a afla într-o stare vegetativă (coma) timp de 15 ani după un accident de mașină a arătat semne de conștiență după ce neurochirurgii au implantat un stimulator nervos nervului vag în piept....
Obezitatea la final: Plasture acoperit cu ace minuscule ce dizolvă excesul de grăsime din corp, oriunde îl lipiți

Un plasture de piele care topeste efectiv excesul de grasime corporala, oriunde v-ati hotarat sa-l aplicati, suna prea bine pentru a fi adevarat, insa acest lucru exista, datorita unor noi cercetari. Plasturele medicamentat utilizează o serie de ace...

Cursuri web design online
Cursuri HTML online gratis, designer pagini web, webdeveloper
DESIGN ŞI PROGRAMARE WEB
Curs programare web design online gratuite
Curs programare web design online gratuite – designer pagini web
Cursuri designer pagini web online
Cursuri web design online gratuite
Cursuri pagini web online
PHP echo and print Statements
PHP online editor, run and write PHP code
PHP explode() function
Tutorial online, PHP script, HTML code, CSS and SQL
CSS rounded corners
CSS max width, max height, CSS responsive
HTML CSS PHP scripts
HTML button link - How to create a button style in HTML
PHP Online Editor
HTML Text Color
Tutorial
HTML image background