banner adv
Ultima descoperire a roboticii: robot unic care ajută oamenii paralizati să meargă din nou și să-și recapete sentimentul de echilibru - stiinta

Ultima descoperire a roboticii: robot unic care ajută oamenii paralizati să meargă din nou și să-și recapete sentimentul de echilibru

Re-învățarea cum să meargă în mod normal este o parte esențială a reabilitării, în special pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral.

În Slovenia, Institutul de Reabilitare Universitară din Ljubljana testează un robot unic care nu numai că ajută oamenii să meargă din nou, ci și să-și recapete sentimentul de echilibru.

Euronews sa întâlnit cu Anton, un om care a suferit un accident vascular cerebral acum un an și jumătate.

El a reușit să meargă din nou la numai câteva luni după tratamentul tradițional de reabilitare motorie la institutul din Ljubljana.

Dar apoi a luat parte la testarea unui prototip dezvoltat de unitatea de cercetare a centrului.

Atașat la pelvis, aparatul este echipat cu senzori și șase motoare electrice capabile să însoțească mișcările diferite ale pacientului. Sunt posibile mai multe programe în funcție de ceea ce este necesar.

Zlatko Matjacic, șeful departamentului de Cercetare și Dezvoltare, a declarat pentru Futuris: "Mașina este controlată într-un mod care să urmărească mișcarea și să nu o influențeze, atunci când dorim ca mișcarea să fie naturală.

Pe de alta parte, de exemplu, in reabilitarea accident vascular cerebral, atunci cand vrem sa lucram la simetrie de mers pe jos, atunci ne-ar aplica fortele de corectie.

Dacă Anton suferă o paralizie pe partea dreaptă, dispozitivul îl încurajează să-și corecteze mersul.

Un ecran îi permite să urmărească în timp real performanța sa, ceea ce este crucial pentru motivație.

Acest program face parte dintr-un proiect european de cercetare care vizează înțelegerea și soluționarea problemelor de echilibru datorită roboticii.

Nika Goljar, șeful unității de reabilitare a accidentului vascular cerebral, a declarat pentru Euronews: "Scopul este de a îmbunătăți modelul de mers, care este încă anormal și de a-și îmbunătăți viteza de mers și echilibrul dinamic, care este foarte important pentru a se deplasa în mediul nostru de zi cu zi".

Anton a spus: "Acest echipament mă ajută să-mi extind piciorul și procedura de mers pe jos, în fiecare zi și este mai bine!"

Un laborator interactiv de robotică din regiunea Paris este, de asemenea, un partener în proiect: laboratorul CEA-List din Gif-sur-Yvette.

Inginerii au dezvoltat un alt prototip care merge mai departe, cu un exoschelet pentru picioare, de la pelvis la glezne.

Scopul este de a reproduce mecanismul complex de echilibru, care nu există în actualul exoschelet.

Din nou, robotul trebuie să susțină sau să însoțească și să nu forțeze pe om să facă lucrurile.

Catherine Bidard, inginer de robotică la CEA-List, a declarat: "Această mașină este dezvoltată cu o tehnologie de acționare care controlează efortul și nu doar poziția.

"Ceea ce este special în acest sens este acela de a avea patru puncte axe motorizate pe picior.

"Există o mișcare laterală a șoldului care va face posibilă recâștigarea echilibrului sau întoarcerea".

Menținerea echilibrului cu doar două puncte de sprijin, cum ar fi picioarele umane, reprezintă o mare provocare pentru oamenii de știință.

Cercetătorii în domeniul informaticii și inginerii din mai multe țări lucrează la ajustări finale înainte de testare umană.

Jan Veneman, coordonatorul Proiectului Balans de la - Tecnalia Research & Innovation, a declarat pentru Euronews: "Principala provocare poate este aceea de a controla cum să colaborăm cu un om.

"Nu vrem ca exoscheletul să preia controlul și să meargă ca un robot cu un om înăuntru, dar vrem ca exoscheletul să ajute oamenii când este necesar".

În câteva luni, Anton ar putea fi printre primii care au experimentat aceste picioare robotice.

Dar va dura mai mulți ani pentru ca aceste inovații să devină mai răspândita.

Ultimele stiri de azi din Romania - stiinta

Masini uimitoare, stupul de roboti asemănătoare insectelor care pot asambla aproape orice

Micro-uzina de robotei: Silicon Valley SRI International a dezvoltat ceea ce ar putea fi cea mai uimitoare armată micro-robot vreodată: MicroUzina. Acest stup robotic de mașini asemănătoare insectelor a fost conceput pentru a construi aproape or...
Noua descoperire pentru celule solare fotovoltaice, perovskitele ating stabilitatea pe termen lung, eficiența peste 20%

Oamenii de știință au îmbunătățit considerabil stabilitatea operațională a celulelor solare perovskite prin introducerea tiocianatului cupros protejat de un strat subțire de oxid de grafen redus. Dispozitivele au pierdut performanțe m...
Aluminiu super-puternic, inginerii au descoperit o modalitate de printare 3D a aluminiului

O echipă de cercetători de la laboratoarele HRL a conceput o metodă care permite în cele din urmă imprimarea 3D a metalelor și aliajelor cu rezistență ridicată. Aceste materiale, utilizate în mod obișnuit în piese industria...
Rusia anunță parteneriatul cu NASA pentru a construi prima stație spațială lunară

NASA "Deep Space Gateway" este o componentă cheie a planului pe termen lung al agenției de a trimite oameni pe Marte. În acest weekend, se așteaptă ca Rusia să-și anunțe implicarea în proiect. Rusia va anunța în curând...
După 15 ani de coma, stimularea nervului restabilește conștiința

Un bărbat in varsta de 35 de ani care s-a afla într-o stare vegetativă (coma) timp de 15 ani după un accident de mașină a arătat semne de conștiență după ce neurochirurgii au implantat un stimulator nervos nervului vag în piept....
Obezitatea la final: Plasture acoperit cu ace minuscule ce dizolvă excesul de grăsime din corp, oriunde îl lipiți

Un plasture de piele care topeste efectiv excesul de grasime corporala, oriunde v-ati hotarat sa-l aplicati, suna prea bine pentru a fi adevarat, insa acest lucru exista, datorita unor noi cercetari. Plasturele medicamentat utilizează o serie de ace...

Cursuri web design online
Cursuri HTML online gratis, designer pagini web, webdeveloper
DESIGN ŞI PROGRAMARE WEB
Curs programare web design online gratuite
Curs programare web design online gratuite – designer pagini web
Cursuri designer pagini web online
Cursuri web design online gratuite
Cursuri pagini web online
PHP echo and print Statements
PHP online editor, run and write PHP code
PHP explode() function
Tutorial online, PHP script, HTML code, CSS and SQL
CSS rounded corners
CSS max width, max height, CSS responsive
HTML CSS PHP scripts
HTML button link - How to create a button style in HTML
PHP Online Editor
HTML Text Color
Tutorial
HTML image background